Opinie absolwentów

"Uczestnictwo w Studium, to była prawdziwa przygoda. Interesując się w tamtym czasie nieco tematyką biblijną, ale paradoksalnie będąc jednocześnie poza życiem sakramentalnym i niekoniecznie będąc zainteresowany filozofią, zdecydowałem się “zaryzykować”. Nie żałuję! W trakcie tych dwóch lat stopniowo i powoli kiełkowało we mnie ziarenko wiary poprzez jego staranne podlewanie w postaci codwutygodniowych wykładów. Solidna dawka wiedzy, nie w postaci modnego dzisiaj Q&A, lecz w formie pochylenia się nad konkretnymi tematami i najczęściej krótkiej dyskusji, dawała możliwość przyjrzenia się trochę głębiej i szerzej poruszanej tematyce. Wielką wartością była też dla mnie możliwość dyskusji na przerwach (tych kawowych i obiadowych). Dzięki temu nawiązałem wspaniałe przyjaźnie i koniec końców odnowiłem tę najważniejszą, z Bogiem."
Marek

„Nauka w Dominikańskim Studium to przyswajanie obszernej wiedzy z zakresu teologii i filozofii. Ciekawe wykłady pobudzały do myślenia oraz inicjowały pasjonujące dyskusje w gronie kursantów. Śmiało mogę napisać, że wybór Studium był strzałem w dziesiątkę!”
Tomasz

„Dominikańskie Studium ma na pewno jedną wadę – tylko piętnaście zjazdów przez tylko dwa lata! Ten czas minął bardzo szybko i pozostawił we mnie pragnienie dalszego poznawania Boga poprzez intelekt. Bardzo polecam!”
Karolina

„Studium to odpowiednie miejsce, by świadomie i dojrzale odpowiedzieć sobie na pytanie w co i dlaczego wierzę oraz wsłuchać się w wielowiekową mądrość Kościoła, niestety często przyprószoną prywatnymi wariacjami teologicznymi, które mylnie utożsamia się z samą wykładnią wiary. W dominikańskiej szkole można ożywić w sobie zachwyt nad dogmatem, spójnością i logiką ewangelicznego przesłania. Jest to dobra przestrzeń na kształtowanie w sobie krytycznego chrześcijanina zatroskanego o Kościół i czystość nauki katolickiej, który podchodzi do teologii ze zdrowym rozsądkiem i szczerą miłością. Studium gwarantuje bardzo syntetyczne, rzetelne wykłady, bez ucieczki w łatwe banały i subiektywne dywagacje. Jest pomocą dla osób myślących, otwartych, poszukujących i spragnionych. To intelektualna i duchowa przygoda warta przeżycia.”
Natalia