Wykład inauguracyjny i uroczysta Msza Święta – 14 października

Zajęcia w Studium rozpoczynamy 14 października o godz. 10:00 wykładem otwartym red. Tomasza Rowińskiego. Tytuł wykładu brzmi: Rola świeckich katolików w czasach kryzysu Kościoła. Mity, zadania, perspektywy.

Tomasz Rowiński jest historykiem idei, redaktorem pisma „Christianitas” i portalu Afirmacja.info, a także publicystą Radia PiK, tygodnika „Do Rzeczy” i kwartalnika „Homo Dei”. Publikował w wielu mediach. W roku 2015 został jednym z sygnatariuszy Listu do Zgromadzenia Ogólnego Synodu ds. Rodziny przygotowanego przez Forum Środowisk Katolickich „Między Synodami”. Od stycznia 2019 roku jest członkiem Stowarzyszenia Świętego Benedykta Patrona Europy (ASBPE). Autor i współautor licznych książek, m.in. Królestwo nie z tego świata. O zasadach Polski katolickiej na podstawie wydarzeń nowszych i dawniejszych, Turbopapiestwo. O dynamice pewnego kryzysu oraz Anachroniczna nowoczesności. Szkice o cywilizacji przemocy.

Po wykładzie wszystkich zapraszamy na Mszę Świętą o godzinie 12:00, a następnie studentów – na popołudniowy blok zajęć.